Sunucular, farklı cihazlar ve sistemler arasında iletişimi sağlarken verileri depolar, işler ve dağıtır. Web sitelerini barındırma, e-posta gönderme ve alma, dosyaları depolama ve paylaşma gibi birçok işlemin ana kaynağıdır. Bu noktada firmanızın konumlandığı ve ilerleyeceği yol için kritik öneme sahiptir. İşletmenizin büyümesi için sunucu kurulumlarını en doğru şekilde yapılıp takip etmek gerekir. İyi bir sunucu yönetimi demek, web sitelerinizi barındırmak ve güvenilir ağ bağlantısı sağlamak demektir.
Web Sunucuları
Web sunucuları, web sitelerini barındırmak için kullanılır. Web tarayıcıları bir web sitesine erişmeye çalıştığında, bir web sunucusuna istek gönderilir ve sunucu web sitesinin dosyalarını geri gönderir. Ayrıca HTTP (Köprü Metni Aktarımı) gibi çeşitli veri protokolleri aracılığıyla da bağlantılara izin veren ve sıklıkla kullanımına ihtiyaç duyduğumuz programlardır.
Proxy Sunucuları
Proxy sunucuları, istemciler ve internet arasında aracılık yapmak için kullanılır. Ağda bulunan web sayfalarının kopyasını yedekler ve depolar, önbelleğe alır ve sayfalara erişimi hızlandırır. Bir istemci internete erişmeye çalıştığında bu istek ilk olarak proxy sunucusuna gönderilir. Proxy sunucusu bu isteği yerine getirerek istekte bulunan sunucuya gönderir.
Dosya Sunucuları
Dosya sunucuları, dosyaları depolamak ve paylaşmak için kullanılır. Bir ağdaki kullanıcı bir dosyaya erişmek istediğinde erişmek istediği dosyaya dosya sunucusundan erişebilir.
Veritabanı Sunucuları
Veritabanı sunucuları, veritabanlarını depolamak ve yönetmek için kullanılır. Bir uygulama bir veritabanına erişmeye çalıştığında, bu istek bir veritabanı sunucusuna gönderilir. Sunucu ise veritabanından istenen bilgileri geri gönderir.
DNS Sunucuları
DNS sunucuları internette yer alan alan adlarını IP adreslerine dönüştürmek için kullanılır. E-posta sunucuları ve diğer çevrimiçi istemler gibi cihazların web sitelerini ve diğer çevrimiçi kaynakları kolayca bulmasını sağlar.
E-posta Sunucuları
E-posta sunucuları, e-posta mesajlarını depolamak ve göndermek için kullanılır. E-posta gönderildiğinde e-posta istemciniz mesajı e-posta sunucunuza, sunucu ise mesajı alıcının e-posta sunucusuna gönderir.
FTP Sunucuları
FTP bir tür dosya aktarım protokolüdür. FTP, iki bilgisayar arasında dosya aktarmak için kullanılır. FTP sunucuları, kullanıcılara dosyaları yüklemelerine, indirmelerine, silmelerine ve yeniden adlandırmalarına olanak tanır.
Veri merkezleri işletmelerin BT operasyonlarını veya ekipmanlarını merkezileştirir, verileri depolar, paylaşır ve yönetir. Veri merkezi ürünleri ise veri merkezlerinin çalışması için gerekli olan donanım ve yazılımları içerir. Veri merkezi ürünleri, veri merkezlerinin bilgi işlemede temel işlevlerini yerine getirmesini, kritik altyapıyı korumasını ve kaynakları yönetmesini sağlar.
Sunucular
Veri merkezinin ana damarlarından olan sunucular, işletim sistemleri, uygulamalar ve verileri barındırır ve çalışmasını sağlar.
Depolama Cihazları
Verilerin uzun süreli saklanması için kullanılan depolama cihazları SSD’ler, sabit diskler, bantlar gibi çeşitli depolama ortamlarıdır.
Ağ Ekipmanları
Depolama cihazları ve sunucular ile diğer bileşenler arasındaki veri iletişimini sağlar.
Soğutma Sistemleri
Fanlar ve hava kanalları gibi bileşenlerden oluşan soğutma sistemleri elektronik bileşenlerin ısınmasını önler. Ayrıca veri merkezinin ortam sıcaklığını ve nemini kontrol altında tutar.
Yedek Güç Kaynakları
Olası elektrik kesintisi durumunda veri merkezinin çalışmaya devam etmesini sağlar.
Güvenlik Önlemleri
Siber saldırı, veri hırsızlığı gibi durumların önüne geçecek güvenlik duvarları, kimlik doğrulama sistemleri ve veri şifreleme gibi teknolojileri içerir.